pondelok 24. marca 2014

Zelené Írsko, biele ovečky, strakaté kravičky...

Koncom septembra 2007 som sa so skupinou slovenských farmárov dostala na študijnú cestu po Írsku a Severnom Írsku, vďaka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a cestovke Agritours Slovakia, s.r.o. Mali sme možnosť nahliadnuť najmä na farmy so živočíšnou výrobou, navštívili sme aj veľké národné majstrovstvá v orbe a ochutnali tmavé pivo Guiness priamo v Dubline... 
katedrála St. Patrika v meste Armagh
Írsko charakterizujú všadeprítomné zelené pastviny so zvieratkami a krásne kamenné a stavby kostolov (mnohé z nich zasvätené Sv. Patrikovi, patrónovi krajiny).
Írsko je malá ostrovná krajina v severo-západnej časti Európy s populáciou 4,2 mil. obyvateľov. Podnebie je najmä vďaka teplému Golfskému prúdu mierne a vlhké (priemerné ročné zrážky sú 1 000 mm, avšak sú primerane rozložené počas celého roka) a s približne rovnakými teplotami v rámci celej krajiny (priemerne v zime je 4-7°C a v lete 14-15°C). Tieto podmienky dávajú výborné predpoklady pre chov zvierat na pastvinách až 10 mesiacov v roku, tiež pestovanie širokého spektra plodín (trávy, obilniny, okopaniny, zelenina a ovocie) a tiež lesov.
typický obrázok írskej krajiny

Poľnohospodárska pôda zaberá v Írsku 6,9 mil. hektárov, z čoho väčšina (68%) sú pasienky a lesy. V Írsku je 135 300 fariem a takmer všetky sú rodinného typu (dedia sa z generácie na generáciu), s priemernou veľkosťou 32 ha.
Na 35% fariem však musí mať farmár aj iné zamestnanie, aby uživil rodinu. Produkcia poľnohospodárstva a potravinárstva v Írsku tvorí 10% HDP a 9,4% vývozu. Najvýznamnejší je tu chov oviec a hovädzieho dobytka. Poľnohospodárstvo sa v Írsku teší úcte a pozitívnemu vzťahu spoločnosti. Ľudia všetkých vekových kategórií sa o farmárčenie zaujímajú, farmy sa dedia z generácie na generáciu a svoju pôdu a všetko na nej si domáci chránia a cenia ako svoje národné dedičstvo, bohatstvo a tradície.
Agropotravinársky sektor zamestnáva v Írsku asi 8,5% ľudí. Vo výrobe väčšiny hlavných mäsových produktov je sebestačné - napr. u hovädzieho mäsa je to 820%, 163% u bravčoviny, 303% u ovčieho mäsa a 101% u hydinového. V rámci mliečnych výrobkov je sebestačnosť Írska na úrovni 988% u masla, 453% u syra a 1072% u sušeného mlieka (pozn.ide o produkt, ktorý bolo možné dlhodobejšie skladovať aj v rámci intervenčných zásob).
národné šapmiónky - Limousinky
Írsko má teda predpoklady byť významným vývozcom živočíšnych komodít (najmä hovädziny) a vyváža 9 z desiatich hoviad. Produkcia mlieka je ročne vyše 5 000 mil. litrov, z čoho 5 mil. l sa spotrebuje v tekutom stave, asi 3300 mil. l sa spracuje na maslo, 1200 mil. l na výrobu syrov, 200 mil. l na smotanu, 200 mil. l na plnotučné sušené mlieko a 80 mil. l sa využije pri výrobe čokoládového prášku. Na obchodovanie využívajú farmári najmä spoločné odbytové organizácie, ktoré im dokážu vyjednať lepšie cenové podmienky.
V Írsku sa počet kusov hovädzieho dobytka ráta na 7 mil. kusov, z čoho sú 2,5 mil. plemenné kravy (často šampiónky). Väčšinou farmári chovajú stáda krížencov rôznych plemien, pričom rastie podiel "kontinentálnych" - napr. Charolais, Limousin, Simmental a Belgian Blue. Ďalej sú rozšírené britské plemená - Hereford a Aberdeen Angus. Farmári sa snažia vyhovieť potrebám európskych trhov aj preferenciám v chuti domácich ostrovanov. Živé zvieratá sa vyvážajú najmä do Španielska a Talianska, čo kladie zvýšené nároky na kvalitu zvierat s vyššími cenami.
Farmár sa chváli svojimi chovateľskými úspechmi zvierat
Počet mliečnych fariem v ostatnom desaťročí (pozn. 1997-2007) výrazne klesol - z pôvodných 40 000 na súčasných 2 000. Na druhej strane sa zvýšil počet dojníc na priemerne 40 ks v jednom stáde. Celkovo je v Írsku 1,25 mil. dojníc. Pred 100 rokmi bolo hlavným mliečnym plemenom Shorthorn ("krátkorohé"), ktoré sa neskôr prekrížilo s britským Frízskym a v osemdesiatych rokoch 20.storočia s vysoko-produkčným Holsteinským plemenom. Dnes je 95% dojníc Frízskeho plemena čiernej a bielej farby. Nadojené mlieko má priemerne 3,5% tuku, 3,25% bielkovín a 4,5% laktózy.
Ovčiarstvo je v zelenej krajine tiež veľmi rozšírené, za čo írski farmári vďačia lepším cenám v osemdesiatych rokoch (získaním prístupu na vývozných trhoch vo Francúzsku) a tiež vďaka podpore v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky od roku 1992. To spôsobilo nárast počtu bahníc na dnešných 4,2 mil. kusov. Írsko vyváža 2,7 mil. jahniat a vlnu využívajú aj ako izoláciu v domoch. Najrozšírenejším plemenom je Škótska Blackface (čiernotvára ovca).
malý starostlivý chovateľ oviec na výstave
Až asi 75% príjmov fariem v Írsku tvoria priame platby (v rámci politiky EÚ), ktoré obecne nazývajú "šeky na pošte" - teda farmári ich berú najmä ako kompenzáciu za nízke trhové ceny. Táto podpora udržiava obyvateľstvo a zamestnanosť na vidieku, pomáha vyrábať bezpečné potraviny a tiež zachovať vysoký štandard životných podmienok zvierat, ako aj ochrany a tvorby životného prostredia.
obrova čižmička - Ginats Causeway - krásny prírodný úkaz na severnom pobreží
Popri farmách sme si obzreli aj zaujímavé miesta v tejto úžasnej krajine - napr. na najsevernejšom cípe pobrežia Sev. Írska z mora vystupujú 6-uhoľníkové stĺpy vykryštalizovaného čadiča, ktoré akoby vyformovali "chodníček pre obrov" :) V múzeu pivovaru Guiness sme sa prešli poschodiami, kde je úžasným spôsobom zobrazený výrobný proces piva - návštevník prechádza popod vodopád (dobrá voda je základ pre dobré pivo), okolo háld jačmeňa a stien porastených do vysoka chmeľom... Sú tu nielen zbierky všetkých typov fliaš, do ktorých sa toto tmavé karamelové pivo plnilo, ale aj zakladajúca listina pivovaru (v podlahe pod hrubým sklom), či množstvo fotografií a inej dokumentácie z histórie tohto podniku. Na vrchole prehliadkovej veže každého čaká odmena - výhľad na mesto a veľký pohár chladeného nápoja :)
výstava fliaš u výrobcu známeho írskeho piva Guniess v Dubline

Írsko nám ukázalo aj svoju "odvrátenú tvár" - viezli sme sa v buse cez štvrte mesta Belfast, ktoré ešte donedávna zažívali občianske nepokoje... múry pomaľované prostestnými obrazmi, sloganmi, alebo dostrieľané od ostrých guliek... No my sme mali z návštevy Írska a Severného Írska iba samé pozitívne dojmy a odporúčam ho navštíviť každému!

Marec, 2014.