utorok 4. marca 2014

Ako som objavovala Ameriku

Motto: „All the colors of our maize represent mankind because our First Grandparents were made of maize and the four colors. It indicates that we are from the same blood, from the same body. It represents our unity.“
Don Francisco Caal, Community Curator, 2000. Indiánske múzeum, Washington.
Preklad: „Všetky farby našej kukurice predstavujú ľudstvo pretože naši prví prarodičia boli stvorení z kukurice a štyroch farieb. Je to dôkazom toho, že všetci sme z rovnakej krvi, z rovnakého tela. Vyjadruje to našu jednotnosť.“

(táto citácia dokazuje, že pôvodní obyvatelia sú - ako si sami hovoria "deti kukurice")
- - - - - - - -
 Amerika bola vždy pre nás symbolom niečoho nového, moderného, synonymom slobody a ľudskosti. Letela som tam 2.júna 2007 len s týmito myšlienkami, bez predsudkov a späť som sa vrátila s názorom. No urobila som si ho ani nie tak na základe grafov, štatistických údajov, či iných faktografických dát, ako skôr na základe pozorovania života a prístupu Američanov...k vlastnému zdraviu, prírode i jedlu (a možno to je ten najlepší dôkaz). Ponúkam ho teraz i Vám a vopred sa ospravedlňujem, že píšem subjektívne a laicky. Neštudovala som nijak hlbšie chémiu, botaniku, ani genetiku. A tiež sa nedá povedať, že by som počas svojej cesty za biotechnológiami našla odpovede na všetky otázky. Ale je možné i to, že za tri týždne môjho pobytu v USA som nevidela a nepočula stále dosť na to, aby som dospela k inému názoru.
Kravičky v Montane trápi choroba "brucelóza", ktorá sa na nich prenáša cez pastviny z divých zvierat
Cesta skupiny jedenástich Európanov po USA sa začala od „výkladnej skrine“ Spojených štátov – hlavného mesta, Washingtonu D.C., cez horúci a divoký Texas, sviežu Nebrasku a jedinečnú Montanu až po chladnú Kaliforniu plnú extrémov. Ako prvé ma v Amerike prekvapila dôslednosť a perfektná organizovanosť. A nehovorím len o úradníkoch pri vstupe do krajiny, ale o všetkých ohnivkách reťaze služieb, na ktorej som sa viezla ďalšie tri týždne. Američania majú skutočne „premakané“ obchodné stratégie, vyhrajú sa s detailmi prístupu k posvätnej modle – zákazníkovi, a ich úcta k novej myšlienke, či nápadu je takmer bohorovná. Podobne sú tu na piedestál kladené peniaze a zrejme práve tieto tvrdé „zákony džungle“ umožňujú spoločnosti viac sa spoliehať jeden na druhého. Kto sklame jednoducho skončil. Preto v USA majú menej obmedzujúcich pravidiel, zato viac vzájomnej dôvery a funguje to (hoci občas som nadobúdala dojem, že Amerika funguje skôr na karty, klimatizáciu a rôznofarebné nápoje plné ľadu). Pracovná zanietenosť ľudí, viera vo vlastné schopnosti, či v dobrú (hoci aj nie vlastnú) myšlienku, vôľa zlepšovať sa a používanie pochvaly ako bežného nástroja riadenia, prejavy radosti z dosiahnutého úspechu, či odosobnenie sa a schopnosť hodnotiť len práve tú chvíľu a tie schopnosti človeka, ktoré sú v danej chvíli očakávané – to všetko sú zatiaľ len smelé méty pre trochu skostnatené a malé Slovensko.
Skutočný cowboy z Texasu pri svojej práci
No hneď druhá skutočnosť, ktorá ma v Amerike zarazila bolo bohapusté mrhanie energiou, vodou, palivom a dokonca i jedlom. Prepadávali ma desivé predstavy, ak by sa takto správali ľudia na celej zemeguli, dokedy by sme mohli ešte na jar v našej záhrade zbierať voňavé jahody namiesto presýpania piesku medzi prstami? V USA by ste márne hľadali ministerstvo životného prostredia, či nejakú národnú politiku ochrany životného prostredia. Na prvom mieste je ekonomika a spotrebiteľ je nedotknuteľný. Prehliadka modernej zbierky artefaktov zo života pôvodných obyvateľov Amerického kontinentu nadobúdala pre mňa horkastú príchuť. Indiánske múzeum a budúcnosť tejto konzumnej spoločnosti? Naozaj je už svet hore nohami...? No pokiaľ v spoločnosti začnete hovoriť o trvalej udržateľnosti (výstižnejší preklad anglického „sustainability“ som zatiaľ nevidela), Amerika ukáže výstražne prstom na Čínu, ktorá sa prudko ekonomicky rozvíja a očakáva sa, že bude rovnako rýchlo stúpať aj jej spotreba zo svetových zásob ropy.
bizóny sa v parku Yellowstone voľne pasú a jeden si pokojne ležal hneď vedľa cesty - asi 2m od nášho autobusu
PRAVIDLÁ MUSIA BYŤ. V Spojených štátoch amerických zásadné zákony pripravujú a schvaľujú na federálnej úrovni, teda platia vo všetkých štátoch USA rovnako. Zákony pripravujú štátne orgány, väčšinou ich i niekoľko mesiacov pripomienkujú všetky zainteresované inštitúcie, vrátane farmárskych asociácií a iných mimovládnych organizácií, kým daný zákon schváli Kongres a patričné agentúry ho technicky uvedú do života. Princíp federalizmu má význam v tom, aby si žiadny štát nemohol prijať iné pravidlá, ktoré by podkopali ten federálny. Veľkým hráčom na poli tvorby národnej legislatívy je Kalifornia, ktorá si často urobí vlastné pravidlá, obchádzajúc pritom tie federálne.
V Spojených štátoch amerických však neexistuje žiadny zákon o produkcii či koexistencii geneticky modifikovaných plodín. Každá nová technológia však potrebuje nejaký systém riadenia (citujem názor samotných Američanov). Keď pred asi trinástimi rokmi otestovali (1994: Calgene´s FLAVR SAVR® paradajku, BXN® bavlnu a „laurate“ repku) a pred jedenástimi rokmi uviedli na trh USA prvé geneticky modifikované rastliny, farmári to vnímali len ako novú biotechnológiu. Jednoducho ju zahrnuli do svojich pracovných postupov a stala sa súčasťou konvenčného poľnohospodárstva. Za tých vyše desať rokov sa geneticky modifikované plodiny rozšírili na celkom 475 mil. ha a použilo ich vyše 8,5 mil. farmárov v 21 krajinách sveta. Komercionalizácia geneticky modifikovaných rastlín sa vo svete deje bez ohľadu na ekonomické, geografické, politické, či iné okolnosti jednotlivých štátov sveta. Po USA (50 mil. ha) sa ich pestovanie dynamizuje aj v Číne, Indii, Argentíne a ďalších mnohých krajinách. Medzi nimi vedie sója (cca 60% z celkových plôch), kukurica (24%), bavlník (11%) a repka olejná (tzv. kanola) (5%), no výskum prebieha už aj na ďalších druhoch hospodárskych rastlín. /poznámka: údaje sú z roku 2007/

Bezpečnosť potravín. V Amerike by ste márne hľadali na obaloch označenie „obsahuje časti geneticky modifikovaných plodín“. Nie je to povinné. Tiež som sa počas pobytu nedopracovala k nejakým výsledkom seriózneho výskumu o dopadoch konzumácie GM plodín na ľudské zdravie. Jednoducho sa tým nikto nezaoberal. Američania dôverujú vláde a jej systému založenému na troch hlavných štátnych úradoch pre kontrolu bezpečnosti potravín a ochranu ľudského zdravia a životného prostredia: USDA, FDA a EPA. USDA („United States Department of Agriculture) – obdoba ministerstva pôdohospodárstva, je prvou inštanciou s hlavným cieľom zachovať a chrániť poľnohospodárstvo krajiny. FDA („Food and Drug Administration“) – je nezávislý úrad, ktorý presadzuje politiku potravinovej bezpečnosti, testuje takmer 85% potravín a liekov a jej 12 000 federálnych inšpektorov kontroluje dovozy v prístavoch. EPA („Environmental Protection Agency“) – agentúra pre ochranu životného prostredia kontroluje najmä používanie pesticídov a tiež povoľuje poľné pokusy presahujúce 4 ha.
Celý systém je však založený na princípe „Money rules“ – to znamená, že aj tieto tri inštitúcie sa opierajú o to, že spoločnosť, ktorá k nim dá pred uvedením na trh testovať nový produkt, aj ten geneticky modifikovaný, už pred tým s ním urobila patričné pokusy a neponúkla by na trh niečo, čím by ohrozila svoje dobré meno a najmä investície. Spomínané tri štátne inštitúcie majú právo vyžiadať si od spoločností ďalšie dokumentácie k výrobku, ale v podstate majú len „konzultačný“ prístup. Doteraz neschválili iba GM sóju, ktorá obsahovala proteín z brazílskych orechov (tzv. „paraorech“) určenú na kŕmenie hydiny, kvôli obsahu alergénu, ktorý by sa cez mlynské spracovanie mohol dostať aj do potravinového reťazca.
Uplatňuje sa tiež systém „pre-Am-ship“, t.j. pred uvedením na celoamerický trh sa testuje a kontroluje bezpečnosť potravín, pričom hlavnými „ručiteľmi“ sú priemysel a vláda. Podklady dokazujúce bezpečnosť potravín opäť predkladajú samotné firmy, avšak sú neustále priebežne kontrolované.
gejzír v parku Yellowstone - nádherné prírodné divadlo
 Americký spotrebiteľ. Teda ako je na tom vlastne americký spotrebiteľ? Podľa mojich skúseností sa bežný deň Američana začína zväčša hutnými raňajkami zloženými z vajec, slaniny, zemiakov a z riadnej šálky kávy a končí sa väčšinou „chlapským“ steakom, mastnými rebierkami alebo hamburgerom so zemiakovými čipsami a kolou. A okrem toho sa tu u obyvateľov už od útleho veku prejavuje takmer až závislosť na sladkom, ktoré musí byť súčasťou každého menu. Porcie v reštauráciách sú pre Európanov neskutočne nadmerné (rovnako aj detské porcie, ktoré sme si po prvotnom šoku začali objednávať) a jedlo sa v Amerike zrejme chápe iba ako jedna z foriem „entertainmentu“ - zábavy, ktorá prináša príjemné pocity a dobrú náladu.
Každý rok v USA registrujú 76 mil. prípadov ochorení pochádzajúcich z jedla, 325 tis. hospitalizácií a 5000 úmrtí zapríčinených konzumáciou jedla. Až 25% obyvateľov USA je denne vystavených rôznym rizikám pochádzajúcich z jedla, napriek tomu, že na obale produktov je vyznačené všetko, čo je pre spotrebiteľa podstatné. Preto rôzne záujmové organizácie organizujú vzdelávacie programy v komunitách, robia pre ľudí školenia a všemožnými spôsobmi propagujú bezpečné potraviny.
Prieskumy dokazujú, že obyvateľom Ameriky je v zásade jedno, že jedia potraviny obsahujúce GM súčasti (na trhu USA je takých asi 70 %). Za oveľa dôležitejšie považujú nutričné hodnoty výrobku – obsah tukov, rôznych látok, či cholesterolu. Pravdou však tiež je, že verejnosť ani nie je o záležitostiach GM informovaná, či už z dôvodu vlastného nezáujmu, alebo aj preto, že produkty nemusia byť nijak označované, a teda sa neberú za nič mimoriadne a jednoducho sa považujú za konvenčné. Doteraz sa však nepreukázalo, že by konzumácia potravín vyrobených s použitím GM plodín prináša človeku nejaký špecifický osoh, zdravotné výhody, či inú pridanú hodnotu. Otázne sú tiež prínosy pre obchodníka.
Moja večera - áno, je to jediný zemiak (snáď nie GMO ;) plnený mäsom.
Na druhej strane rapídne rastie dopyt po organických (rozumej „ne-GM“) - teda BIO potravinárskych výrobkoch. Ľudia s dobrým finančným zázemím si zakladajú ekologické farmy v rámci zdravého životného štýlu. Napríklad v Montane funguje silné spoločenstvo výrobcov a spracovateľov ekologických výrobkov. Chutnú a čerstvú zeleninu, ovocie, mäso, ryby, šťavy a množstvo ďalších výrobkov, dokonca i liečiv vyrobených na ekologickej báze, nájdete v peknej veľkej predajni „Food Co-op“. Potravinám udeľujú hviezdičky – žltú pre miestny výrobok, zelenú pre organický pôvod, modrú pre trvalo-udržateľnú výrobu a červenú pre znak, že vo výrobku nie sú pridané žiadne chemické látky. Nad predajňou prevádzkujú samoobslužnú a veľmi úspešnú bio-reštauráciu. Zo súčasných asi 2 % podielu na trhu sa zrejme táto produkcia dočká i ďalšieho rozvoja a nielen v tejto krajine.
Food co-op: predajňa výrobkov lokálnych (rozumej v okruhu do 300 míľ) farmárov
Kto má výhody z GMO? Hlavný benefit v podobe ekonomickej výhodnosti z výroby GMO má vlastne farmár. Farmári zaujímajú v americkej spoločnosti významné miesto, pretože obrovská krajina rozľahlých „prérií“ si vyžaduje starostlivosť a farmárske organizácie majú aj silné slovo vo Washingtone, či už v rámci pripomienkovania zásadných zákonov alebo lobbingu v normotvorných federálnych inštitúciách. Americkí farmári berú geneticky modifikované plodiny len ako novú biotechnológiu, investíciu do budúcnosti. Skrátka niečo, čo im prinesie výhody – stačí menej prejazdov po poli aj menej chemických prostriedkov. Ako prevenciu proti zmiešaniu peľu GM a „ne-GM“ plodiny na poliach využívajú rôznu dobu osevu pre zaručenie rôznej doby kvitnutia rastlín. Zo svojho uhla pohľadu vidia, že vyrábajú kvalitné produkty, porasty vyzerajú pekne, sú vyrovnané, vyžadujú si menej práce a času a samozrejme im tým prinášajú väčší zisk. Pre GM kukuricu i sóju majú v Amerike dobrý odbyt, ba dokonca nastali problémy s dostatkom suroviny pre výrobu krmív. Kvôli výrobe bioetanolu z kukurice sa v USA v ostatných rokoch zvýšili ceny tejto komodity dvojnásobne.
V Spojených štátoch chápu tieto moderné biotechnológie ako moderný prístup v agropotravinárstve, či ako investíciu do budúcnosti. Výskumníci pracujú na geneticky modifikovaných plodinách druhej generácie a na „nanotechnológiách“. Najskôr sa však musia popasovať s otázkami straty účinnosti antibiotík u ľudí a so zabezpečením ochrany životného prostredia pred rozšírením GM plodín medzi rastliny vo voľnej prírode. Je na každom z nás, aby sme zvážili plusy a mínusy používania geneticky modifikovaných plodín, ktoré sa pestujú už aj na Slovensku (zatiaľ len niekoľko sto hektárov rámci výskumu) a rozhodli sa, aby ten, kto na tom získa bol človek a príroda. Mojim cieľom bolo podať svoje skúsenosti zo Spojených štátov amerických, ktoré som navštívila v júni 2007, tak ako som ich zachytila. Za túto možnosť som vďačná „Programu pre medzinárodných návštevníkov“ vlády Spojených štátov a pracovníkom US ambasády v Bratislave.
Záverom: tento text som písala na jeseň v roku 2007; všetky informácie a názory sú moje súkromné a údaje som čerpala z dostupných zdrojov. Cieľom trojtýždňovej cesty po štátoch USA bolo úsilie vlády Spojených štátov zistiť postoje a názory Európanov a dôvody, pre ktoré sa GMO stále nedarí presadiť v rámci EÚ. Chcela som len stručne informovať o probléme geneticky modifikovaných organizmov - ale táto téma je oveľa širšia a určite diskutabilná. Nespomenula som napr. ani obchodné spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou GM osív... A môj názor po tom, čo som videla? ODMIETAM GMO. Marec 2014.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára