sobota 1. marca 2014

Pravidlá školské

Už ani neviem v ktorom múzeu som objavila tento text písaný starým ozdobným písmom. Prepis som sa snažila urobiť čo najvernejší - aj s prvkami starého jazyka slovenského (teda nie sú to chyby) - čo dokazuje aj fotka na konci. Páči sa mi, tak sa s ním podelím :) a myslím si, že by sa mnohé z toho malo uplatňovať v školách aj dnes...



pravidlá školské

I.       Buď poslušný tvojím rodičom, učiteľom a predstaveným a vykonaj každý ich rozkaz s radosťou a vďačnosťou.
II.     Buď nábožný! Ráno, večer, pred a po jedle nábožne sa pomodli. Chrám boží pilne navštevuj. V kostole áno aj počas zpevu, modlenie a kázanie  ticho sä chovaj a nábožne s jinými zpievaj, modli sä a počúvaj.
III.      Miluj poriadok! Vykonaj si každú prácu v istý čas. Svoje veci, šaty, knihy, písma a jiné na jednom mieste a vždy v poriadku si drž. Do školy a chrámu božieho prichádzaj v určitú hodinu; na jisté svoje miesto si pokojne sadni a bez potreby von zo školy nevychádzaj.
IV.         Buď čistotný a stydlivý! Každé ráno do čista umývaj si tvár, uši, oči ústa a ruky. Nechty a vlasy častejšie si ostryhávaj. S hlavou chodievaj učesanou. Šaty a obuv tvoja nech je vždy čistá. Otrhaný žiak za včasu dokazuje že je nedbák a nemá haňby.
V.    Buď pilný a pozorlivý! Školu a chrám boží bez zvláštnej príčiny zameškať nesmieš. A jestli urobiť musíš, oznám to za včasu učiteľovi tvojmu. Úlohy tvoje nauč sa a vykonaj vždy bez chyby. Po čas učenia a vysvetľovania sem a tam sa neobzeraj, ale daj pozor na to čo pán učiteľ rozpriava.
VI.        Buď mravný a počestný! Pozdrav a pokloň sa každému. Chovaj sä doma vo škole i na uľici ticho a zdvorile. Keď s kým hovoríš, vstaň hore a hovor hlasiťe a srozumiteľne. Daromne sä nesmej, bo to prezradzuje blázna.
VII.       Buď pravdomluvný a spravodlivý! Úprimne vyznaj pravdu o sebe aj o iných. Lhárstva ale prísne sä vystríhaj a nič nespravodlivého o tvojích spolužiakoch nehovor. Cudzie nalezené veci nazpet prinavráť. Nekradni ani nekupči – lebo tento veliký hriech aj velmi trestaný býva. Po cudzích záhradách a lúkach behať, stromy kaziť a ovocie krasť sä velmi zakazuje.
VIII.     Buď mierny! Hnedky z mládí privikaj ku málo pokrmu, bo obžerstvo je tiež hriech! Pálenčené nápoje požívať neni dovoleno žiadnemu školákovi. Pri zábavke daj pozor na svoje zdravie, neskáč, nebehaj, na stromy a stavy sä neliepaj; za vozom lebo saňami nebehaj, v studenej a hlbokej vode sä nekúpaj!
IX.  Buď snášanlivý! S tvojími spolužákmi ani s jinými sä nevaď, nedohaduj, nikoho neprezívaj, neumlúvaj a neposmievaj! Čo sä doma stalo to v škole nehovor, a čo sä v škole deje, doma nerozprávaj. Oplzlých rečí, boženia a dušania sä chráň, po ulici krik, shon, vadu a bitku nerob; skalami, blatom a sňahom hádzať sä prísne zakazuje – jako i na tance do krčmy chodiť.
X.         Buď lútostivý! Stromy a živočíchy prospešné nemuč a nekaz, lútosť maj so zvieraty, a zlášte ptáčky a jích vajcia nehub.
Každé prestúpenie týchto zákonov primerane priestupku trestané bude!


1 komentár:

  1. Možno v malej obmene by stačil aj takýto jednoducho napísaný školský poriadok aj pre súčasnosť ... desatoro školského správania .....

    OdpovedaťOdstrániť